Telefoonnummer: 053-5743599
  • Centrum voor Tandheelkundige Implantologie

  • Locatie: Haaksbergen

  • Kleine behandeling, groot resultaat

De dag van de mondgezondheid

20-03-2022

De dag van de mondgezondheid

20 maart is de dag van de mondgezondheid. Het moment om goede mondzorg onder de aandacht te brengen. Een gezonde mond heeft namelijk positieve gevolgen voor uw gehele gezondheid! Hoe is het met de gezondheid van uw mond gesteld?

Kenmerken van een gezonde mond

Een gezonde mond kunt u aan een aantal zaken herkennen. Zo is de kleur van het tandvlees, het gehemelte en de tong bij een gezonde mond lichtroze. Daarnaast is het tandvlees niet gezwollen en bloedt het niet bij aanraking. Merkt u dat uw tandvlees geïrriteerd is of de kleur verandert, neemt u dan altijd contact op met uw tandarts. Uw mond hoort altijd vochtig te zijn en niet te ruiken. Wanneer u last heeft van een slechte adem kan dit komen door een verkeerde mondverzorging. Ook zwellingen, puistjes of zweertjes in de mond of lippen kunnen wijzen op een ongezonde mond. Ervaart u pijnklachten dan is dit ook een reden om aan de bel te trekken en te laten checken of uw mond wel in goede gezondheid verkeert.

Waarom mondzorg zo belangrijk is

Wist u dat er aandoeningen zijn die in de mond voor het eerst zichtbaar worden? Deze kunnen onder andere door middel van pijnklachten, wondjes en ontstekingen naar voren komen. Daarnaast kunnen problemen in de mond gevolgen hebben voor uw algehele gezondheid. Zo kunnen mondproblemen in verband worden gebracht met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, suikerziekte en longklachten. Vaak wordt de invloed van goede mondzorg voor de algehele gezondheid onderschat, waardoor men onnodige gezondheidsrisico's loopt. Goede mondzorg speelt dus een belangrijke rol in de kwaliteit van leven.

Dit kunt u doen voor een goede mondgezondheid

Naast regelmatig op controle gaan bij de tandarts, kunt u zelf thuis het nodige doen om uw mondgezondheid te verbeteren.

1.       Dagelijks reinigen van het gebit: poets minimaal twee keer per dag, twee minuten, met fluoridetandpasta en gebruik tandenstokers of ragers om tussen uw tanden te reinigen.

2.       Beperk het aantal eet- en drinkmomenten naar maximaal zeven eet- en drinkmomenten per dag. Hierdoor beperkt u het aantal zuuraanvallen op uw gebit. Houd met name de drinkmomenten zo kort mogelijk.

3.       Drink water bij dorst, beperk het drinken van suikerhoudende en zure dranken.

4.       Wacht na het eten en drinken van zure producten ongeveer een uur met het poetsen van uw tanden. Hiermee voorkomt u dat u de glazuurlaag van uw gebit aantast.

5.       Zorg voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Mondgezondheid voor uw kind

Meer dan twee op de drie kinderen hebben voor hun 18e verjaardag al minstens één gaatje in het gebit. Hartstikke zonde natuurlijk, zeker omdat dit voorkomen kan worden door goede mondzorg. Komt het eerste tandje door bij uw zoon of dochter? Neem ze dan gelijk een keertje mee naar de tandarts. Zo kunnen ze hieraan wennen en kan de tandarts in de gaten houden of de mondgezondheid van uw kind op peil blijft. Verder is het voor het gebit van uw kind erg belangrijk om ook twee keer per dag minimaal twee minuten gepoetst te worden en is het verstandig om kinderen geen flesjes met (dik)sap of limonade te geven, ook niet naar bed. Wilt u meer weten over hoe u het gebit van uw kind gezond houdt? Doe hier de test: https://www.allesoverhetgebit.nl/nieuws/nul-gaatjes-voor-je-kind-hoe-doe-je-dat/

Heeft u nog geen afspraak staan? Maak een controle afspraak bij uw tandarts. Uw gehele mond wordt tijdens de controle gecheckt en er kan advies worden gegeven over de beste verzorging van uw gebit.

Terug

17-07-2024
Vakantietips van je tandarts!
Tips voor een klachtenvrije zomer...

03-06-2024
Gezond tandvlees: de basis voor een gezonde mond
Weet je dat het net zo belangrijk is om goed voor je tandvlees te zorgen als voor je gebit? Want problemen met je tandvlees kunnen ernstige gevolgen hebben. En niet alleen voor je tanden en kiezen.

03-06-2024
Wat te doen bij tandpijn op vakantie?
Neem altijd eerst contact met ons op voor advies. Wanneer je echt niet kunt wachten tot je weer thuis bent, kun je een lokale tandarts zoeken. Maar, wordt deze behandeling vergoed door je verzekering?

08-05-2024
Een goede mondgezondheid en de invloed van stress
Langdurige stress kan verschillende mond gerelateerde problemen veroorzaken vanwege de fysieke en psychologische impact die stress heeft op het lichaam.

25-03-2024
Lente, tijd voor een frisse start!
Het gras wordt weer groen en er verschijnen krokussen tussen de grassprietjes. Door deze nieuwe, frisse invloeden krijg je zin in een nieuw begin. Dit is een uitstekend moment om eventuele slechte gewoonten op het gebied van mondhygiëne aan te pakken en te vervangen door gezondere alternatieven.

12-01-2024
Poetsinstructies
Lees hier dé poetsinstructies voor een behouden en creëren van een goede mondgezondheid.

21-12-2023
Ben lief voor je gebit, ook tijdens de feestdagen!
De feestdagen komen eraan. Hoe zorg je met al die zoete verleidingen toch goed voor je gebit?

16-11-2023
De mondgezondheid van een peuter
Peuters en kleuters staan erom bekend dat ze nogal kieskeurig kunnen zijn als het gaat om eten en drinken. Dit kan het lastig maken om ervoor te zorgen dat ze de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen om een gezond gebit te ondersteunen.

12-09-2023
Wat moet de tandarts weten van jou?

25-08-2023
Gevoelige Tanden en Kiezen: Oorzaken en Oplossingen
Heeft u wel eens een pijnprikkel gevoeld bij het eten van een ijskoude sorbet of drinken van een warme kop koffie? Deze onaangename prikkel bij gevoelige tanden en kiezen is voor velen herkenbaar. Maar wat veroorzaakt dit en, belangrijker nog, hoe kunt u het voorkomen?

25-07-2023
Wanneer begint het wisselen van het kindergebit?
Het wisselen van het kindergebit begint meestal rond de leeftijd van zes jaar. Dit kan echter variëren, aangezien elk kind uniek is. Sommige kinderen kunnen al op vijfjarige leeftijd beginnen met het wisselen van tanden, terwijl het bij anderen pas op zevenjarige leeftijd begint.

28-06-2023
Handige tips voor een klachtenvrije zomer!
Wil jij tijdens de zomer ook het beste voor je mondgezondheid? Deze tips gaan je zeker helpen!

06-04-2023
Onze praktijk is onderdeel van Colosseum Dental Benelux
Colosseum Dental Benelux heeft diverse moderne praktijken waar, naast algemene tandheelkunde, ook verschillende specialismen worden aangeboden.

01-03-2023
Het is vandaag 1 maart en Nationale Complimentendag!

18-01-2023
Goedkoper uit door zelfzorg
De gezondheid van je mond heeft invloed op jouw algemene gezondheid. We geven je dus graag wat inspiratie om zo goed mogelijk voor je eigen mond te blijven zorgen. Met een goed verzorgd gebit voorkom je problemen in de mond en daarmee hogere kosten bij de tandarts. Dat is dubbele winst!

23-12-2022
Wij wensen u fijne en gezonde feestdagen toe!

18-11-2022
Zuinig zijn op je gebit
Je gebit is een waardevol bezit. Zuinig zijn op je tanden en kiezen is daarom ook de meest waardevolle tip voor een optimale mondhygiëne. Een periodieke, preventieve tandarts controle hoort bij het onderhoud van je gebit.

18-10-2022
Alle kinderen gratis naar de tandarts
Veel ouders vrezen dat ze moeten betalen voor de tandartskosten van hun kinderen. Maar dat is niet het geval!

15-06-2022
Tips tegen een slechte adem in de ochtend

07-06-2022
Van plan om lekker te sporten deze zomer?
Bent u van plan om deze zomer lekker te gaan sporten? Let dan goed op welk sportdrankje u dan drinkt. Deze zorgt wellicht voor een betere prestatie, maar u wilt natuurlijk niet dat deze drankjes schade brengen aan uw gebit. Op onze website leest u hier alles over, zodat u sportief en gezond de zomer doorkomt!

05-04-2022
Tandenpoetsen met peuters. Zo maakt u het leuk!
Bijna iedere ouder kan erover meepraten: tandenpoetsen bij een peuter is soms een drama! Toch moet het twee keer per dag gebeuren. Wij hebben een paar tips die kunnen helpen:

24-03-2021
Tandenborstel tijdens corona
Moet ik iets speciaals doen met mijn tandenborstel tijdens corona

24-03-2021
Vertrouwen in uw tandarts
Het vertrouwen in de gezondheidszorg is in 2020 over de hele linie gegroeid. Maar liefst 85% van de mensen in Nederland heeft veel tot heel veel vertrouwen in de tandarts. Dat is meer dan in 2018 (78%). Dit blijkt uit de cijfers van de ‘Barometer Vertrouwen in de Gezondheidszorg’ van onderzoeksinstelling Nivel.

24-03-2021
De mondhygiënist - de specialist in preventieve mondzorg!
De meeste mensen gaan trouw elk half jaar naar de tandarts. Wat is dan nog de meerwaarde van een mondhygiënist?

24-03-2021
Infomedics - elektronische nota
De rekening van Infomedics digitaal en het betaalplan

24-03-2021
Reinigen tussen uw tanden en kiezen
Met een tandenborstel kunt u de ruimte tussen uw tanden en kiezen niet goed schoonmaken. Reinigen tussen de tanden en kiezen door te ragen (met borsteltjes), stokeren (met tandenstokers) of flossen (met tandzijde) biedt uitkomst.

18-03-2021
Elektrisch poetsen? Leer jezelf het poetsrondje aan!
Uit klinisch onderzoek blijkt dat een elektrische tandenborstel plak beter verwijdert dan een hand-tandenborstel. Wij adviseren daarom om dagelijks twee keer minimaal twee minuten elektrisch te poetsen. Wilt u weten hoe u dat het beste kunt doen?

23-04-2020
Vanaf woensdag 29 april zijn wij weer open!

10-01-2020
Hoe verwijdert u tandsteen op uw kunstgebit?

26-11-2019
Aanvullende verzekering voor de tandarts in 2020?

13-11-2019
Gezond begint in de mond!
Over de relatie tussen de gezondheid van de mond en de rest van het lichaam wordt steeds meer bekend. Veel aandoeningen worden in de mond als eerste zichtbaar, bijvoorbeeld in de vorm van pijnklachten, wondjes, ontstekingen of schimmel.

31-07-2019
Waarom kauwen belangrijk is voor uw gezondheid

30-07-2019
3 redenen om direct een afspraak te maken

© , CTI Haaksbergen | Alle rechten gereserveerd | Laatst gewijzigd augustus 2022